Jadłospis

JADŁOSPIS 02.05-10.05.24
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
02.05
czwartek
Płatki jaglane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z twarogu i jaj ze szczypiorem 50g,
ogórek gruntowy 40g
Makaron muszelka z pesto z cukinii i filetem z  kurczaka 160g,
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml Smoothie owocowe
06.05
poniedziałek
Płatki jęczmienne na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg brzoskwiniowy 50g
Ryż basmati 75g,
schab duszony w sosie jarzynowym 40g/60 ,
surówka z młodej kapusty z papryką i oliwą z oliwek 50g,
Zupa ziemniaczana 200ml Melon, ogórek
07.05
wtorek
Kasza manna na mleku z malinami 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczna z brokułem 50g,
papryka czerwona 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
potrawka z kurczaka 40g/60ml,
marchewka z groszkiem 50g,
Rosół z makaronem 200ml Mus owocowo-warzywny
08.05
środa
Kasza kuskus na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z kurczaka i warzyw 15g,
pomidor bez skórki 40g
Łazanki z kapustą kiszoną i słodką, z mięsem 160g,
herbata miętowa z cytryną i miodem 200ml
Krem ze szpinaku 200ml Jabłko
09.05
czwartek
Kakao na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg z ogórkiem i koperkiem 40g
rzodkiewka 30g
Ziemniaki puree 100g,
kotlet drobiowy mielony 45g,
sałatka z pomidorów ze szczypiorem i jogurtem 50g,
Krupnik z kaszą jęczmienną 200ml Ciasteczko owsiane z daktylami
10.05
piątek
Herbata ziołowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
hummus z ciecierzycy 40g
papryka czerwona 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
ryba zapiekana w sosie śmietanowo-cytrynowym 35g/60ml,
kapusta modra duszona z rodzynkami 50g,
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200ml Banan

 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 13.05-17.05.24
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
13.05
poniedziałek
Owsianka na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, jajko gotowane 30g,
pomidor bez skórki 40g
Kasza jaglana 75g,
gulasz drobiowy z warzywami 30g/60ml,
surówka z pory, marchewki i jabłka 50g,
Biały barszcz z jajem 200ml Jabłko
14.05
wtorek
Kawa inka na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z łososia i warzyw 45g,
ogórek kiszony 40g
Racuchy drożdżowe z jabłkiem (3 szt),
sos jogurtowo-truskawkowy 30ml,


Krem z marchewki z soczewicą 200ml Kalarepa, papryka kolorowa
15.05
środa
Zacierka na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
wędlina drobiowa 15g,
sałata, ogórek 30g
Ziemniaki z koperkiem 90g,
gołąbki ”inaczej” w sosie pomidorowym 120g/50 ml,
cytrynada z miodem 200ml
Barszcz czerwony 200ml Ciastko jaglane
16.05
czwartek
Herbata ziołowa 200ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z twarogu ze szczypiorem 40g,
rzodkiewka 30g
Makaron muszelka 75g,
gulasz wołowy po meksykańsku 35g/60ml
surówka z buraczków i jabłka z oliwą 50g,
Zupa wiedeńska 200ml Koktajl mleczny z bananem i malinami 150ml
17.05
piątek
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczna z zielonym groszkiem 40g,
papryka czerwona 40g
Ziemniaki puree 100g,
udziec z indyka w sosie własnym 30g/60ml,
bukiet warzyw gotowany na parze 50g,
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml Banan

 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.


JADŁOSPIS 20.05-24.05.24
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
20.05
poniedziałek
Płatki owsiane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg truskawkowy 50g
Kasza bulgur 75g
bitki schabowe w sosie ziołowym 35g/60ml,
mizeria z rzodkiewką i jogurtem 50g,
Zupa jarzynowa 200ml Sok owocowo-warzywny 150ml
21.05
wtorek
Płatki orkiszowe na  mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
jajecznica na parze ze szczypiorem 50g,
pomidor bez skórki 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
pulpety drobiowe ze szpinakiem w sosie śmietanowym 40g/50ml,
surówka z marchewki i jabłka z brzoskwinią 50g,
Kapuśniak z młodej kapusty 200ml Banan
22.05
środa
Kasza kukurydziana  200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasztet warzywny z soczewicą 40g
ogórek kiszony 40g
Makaron w sosie bolońskim z mięsem i świeżą bazylią 150g,
Zupa krem z białych warzyw 200ml Jabłko, wafelek ryżowy
23.05
czwartek
Herbat owocowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
filet z indyka pieczony w ziołach 30g,
sałata lodowa
Naleśniki z twarogiem waniliowym 150g,
sos jogurtowy z jagodami 60ml,
Zupa ogórkowa 200ml Marchewka, czerwona papryka
24.05
piątek
Ryż na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z twarogu i wędliny 50g
rzodkiewka 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
ryba gotowana w sosie greckim 35g/80ml,
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 200ml Gruszka

 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.




JADŁOSPIS 27.05-31.05.24
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
27.05
poniedziałek
Kasza manna na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorem 40g,
pomidor bez skórki 40g
Ricotto warzywne z filetem z indyka 180g,
ogórek małosolny 50g
Zupa z zielonej fasolki 200ml Banan
28.05
wtorek
Herbata owocowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z ciecierzycy, czosnku i oliwy 40g,
papryka czerwona 40g
Ziemniaki z koperkiem 90g,
pieczeń mięsna w sosie pomidorowym 35g/50ml,
brokuł gotowany na parze 50g
Krupnik z kaszą jaglaną 200ml Jogurt naturalny z musem malinowym
29.05
środa
Płatki ryżowe na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z twarogu z marchewką i papryką 40g
Kasza gryczana 75g
szynka duszona w sosie jarzynowym 40g/60ml
surówka z selera z rodzynkami i śmietaną 50g
Barszcz ukraiński 200ml Jabłko, biszkopt
31.05
piątek
Kakao na mleku 200ml
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty15g, jajko gotowane 30g
sałata masłowa, ogórek gruntowy 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
pulpet rybny w sosie pietruszkowym,
surówka z ogórka kiszonego i buraków z oliwą z oliwek 50g,
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml Nektarynka

 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.