Jadłospis
JADŁOSPIS – DIETA PODSTAWOWA
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
01.10 wtorek |
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ser żółty 10 g (MLE), jajko gotowane 25g (JAJ), ogórek świeży 40g | Risotto z warzywami i filetem z kurczaka 180g (SEL) | Zupa krem z zielonego groszku 200 ml (SEL,MLE) | Smoothie banan-malina 150 ml |
02.10 środa |
Kasza jaglana na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta z soczewicy i warzyw 45g (SEL), pomidor b/skórki 40g | Ziemniaki z koperkiem 90g, Gulasz z indyka w sosie własnym 35g/60ml (GLU PSZ), Surówka z marchewki i jabłka 50g (MLE) | Barszcz biały z ziemniakami i majerankiem 200 ml (SEL,GLU PSZ,MLE) | Gruszka |
03.10 czwartek |
Herbata miętowa z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczki wieprzowe pieczone po prowansalsku 35g, ogórek kiszony 40g | Makaron z twarożkiem śmietankowym, polany musem owocowym 180g (GLU PSZ,MLE) | Krupnik z jarzynami (SEL,GLU JĘCZ) | Jabłko, Chrupki kukurydziane |
04.10 piątek |
Kakao na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ze szczypiorkiem 45g (MLE), papryka czerwona 40g | Ziemniaki z koperkiem 90g, pieczeń rybna w sosie pomidorowym 35g/50ml (GLU PSZ,RYB,JAJ) , surówka colesław z kukurydzą 50g |
Krem z brokułów 200 ml (SEL) | Ciastko jaglane, Herbata z cytryną 200 ml |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWICZOREK |
7.10 poniedziałek |
Kawa inka z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ser żółty 20g (MLE), pomidor bez skórki 40g | Kasza pęczak na sypko 80g (GLU PSZ), kociołek drobiowy z warzywami 100 ml (SEL,GLU PSZ), surówka z ogórka kiszonego 50g | Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200 ml (SEL) | Mus warzywno-owocowy 100g |
8.10 wtorek |
Płatki jaglane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica 40g (JAJ), papryka czerwona 40g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Potrawka z udźca indyka z warzywami 35g/60ml (SEL,GLU PSZ,MLE), marchew z groszkiem na maśle 50g (MLE) | Rosół z makaronem 200 ml (GLU PSZ,SEL) | Jagodowy kisiel domowy 200 ml |
9.10 środa |
Herbata z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta z kurczaka i warzyw 40g (SEL,JAJ), ogórek kiszony 40g | Placuszki z dyni z jogurtem waniliowym (GLU PSZ,MLE,JAJ) | Zupa pejzanka (SEL) | Banan |
10.10 czwartek |
Płatki jęczmienne na mleku (MLE, GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ogórkowa pasta z twarogu 40g (MLE), pomidor b/skórki 40g | Ryż paraboliczny z kurkumą 80g, Jeżyki wieprzowe w sosie pomidorowym (GLU PSZ,JAJ), surówka wielowarzywna 50g | Zupa koperkowa 200 ml (SEL) | Ciasto czekoladowe z malinami (GLU PSZ) |
11.10 piątek |
Kasza kukurydziana na mleku z malinami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus marchewkowy 40g, ogórek kiszony 40g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Ryba w sosie śmietanowo- ziołowym 40g/50ml (RYB,GLU PSZ), brokuł gotowany 40g |
Krem z dyni z batatami 200 ml (SEL) | Gruszka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS – DIETA BEZ JAJ I MLEKA
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
01.10 wtorek |
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5 g , ogórek świeży 40g, pasta z kalafiora i suszonych pomidorów 40g | Risotto z warzywami i filetem z kurczaka 180g (SEL) | Zupa krem z zielonego groszku b/mleka 200 ml (SEL) | Smoothie banan-malina 150 ml |
02.10 środa |
Kasza jaglana na mleku roślinnym 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z soczewicy i warzyw 45g (SEL), pomidor b/skórki 40g | Ziemniaki z koperkiem 90g, Gulasz z indyka w sosie własnym 35g/60ml (GLU PSZ), Surówka z marchewki i jabłka b/mleka 50g | Zupa ziemniaczana 200 ml (SEL,GLU PSZ) | Gruszka |
03.10 czwartek |
Herbata miętowa z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, polędwiczki wieprzowe pieczone po prowansalsku 35g, ogórek kiszony 40g | Makaron (b/jaj) z musem owocowym 180g (GLU PSZ) | Krupnik z jarzynami (SEL,GLU JĘCZ) | Jabłko, Chrupki kukurydziane |
04.10 piątek |
Kakao na mleku roślinny 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, papryka czerwona 40g, pasta drobiowo-warzywna 40g (SEL) | Ziemniaki z koperkiem 90g, pieczeń rybna b/jaj w sosie pomidorowym 35g/50ml (GLU PSZ,RYB) , surówka colesław z kukurydzą 50g |
Krem z brokułów 200 ml (SEL) | Wafelki owocowe hipp, Herbata z cytryną 200 ml |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWICZOREK |
7.10 poniedziałek |
Kawa inka z miodem na mleku roślinnym 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pomidor bez skórki 40g, pasta z awokado guacamole 40g | Kasza pęczak na sypko 80g (GLU PSZ), kociołek drobiowy z warzywami 100 ml (SEL,GLU PSZ), surówka z ogórka kiszonego 50g | Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200 ml (SEL) | Mus warzywno-owocowy 100g |
8.10 wtorek |
Płatki jaglane na mleku roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, papryka czerwona 40g, pasta drobiowa 30g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Potrawka z udźca indyka z warzywami b/mleka 35g/60ml (SEL,GLU PSZ), marchew z groszkiem z oliwą 50g | Rosół z makaronem (b/jaj) 200 ml (GLU PSZ,SEL) | Jagodowy kisiel domowy 200 ml |
9.10 środa |
Herbata z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z kurczaka i warzyw 40g (SEL), ogórek kiszony 40g | Placuszki z dyni z dodatkiem musu jabłkowego b/jaj (GLU PSZ) | Zupa pejzanka (SEL) | Banan |
10.10 czwartek |
Płatki jęczmienne na mleku roślinnym ( GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna, pomidor b/skórki 40g, pasta z fasolki szparagowej 40g | Ryż paraboliczny z kurkumą 80g, Jeżyki wieprzowe b/jaj w sosie pomidorowym (GLU PSZ), surówka wielowarzywna 50g | Zupa koperkowa 200 ml (SEL) | Ciasto czekoladowe z malinami b/jaj i mleka (GLU PSZ) |
11.10 piątek |
Kasza kukurydziana na mleku roślinnym z malinami 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna, hummus marchewkowy 40g, ogórek kiszony 40g | Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Ryba w sosie pomidorowym 40g/50ml (RYB,GLU PSZ), brokuł gotowany 40g |
Krem z dyni z batatami 200 ml (SEL) | Gruszka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.