Jadłospis


JADŁOSPIS – DIETA PODSTAWOWA
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
01.10
wtorek
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ser żółty 10 g (MLE), jajko gotowane 25g (JAJ), ogórek świeży 40g Risotto z warzywami i filetem z kurczaka 180g (SEL) Zupa krem z zielonego groszku 200 ml (SEL,MLE) Smoothie banan-malina 150 ml
02.10
środa
Kasza jaglana na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta z soczewicy i warzyw 45g (SEL), pomidor b/skórki 40g Ziemniaki z koperkiem 90g, Gulasz z indyka w sosie własnym 35g/60ml (GLU PSZ),  Surówka z marchewki i jabłka 50g (MLE) Barszcz biały z ziemniakami i majerankiem 200 ml (SEL,GLU PSZ,MLE) Gruszka
03.10
czwartek
Herbata miętowa z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczki wieprzowe pieczone po prowansalsku 35g, ogórek kiszony 40g Makaron z twarożkiem śmietankowym, polany musem owocowym 180g (GLU PSZ,MLE) Krupnik z jarzynami (SEL,GLU JĘCZ) Jabłko, Chrupki kukurydziane
04.10
piątek
Kakao na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek ze szczypiorkiem 45g (MLE), papryka czerwona 40g Ziemniaki z koperkiem 90g,
pieczeń rybna w sosie pomidorowym 35g/50ml (GLU PSZ,RYB,JAJ) , surówka colesław z kukurydzą 50g
Krem z brokułów 200 ml (SEL) Ciastko jaglane,
Herbata z cytryną 200 ml




Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWICZOREK
7.10
poniedziałek
Kawa inka z miodem 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ser żółty 20g (MLE), pomidor bez skórki 40g Kasza pęczak na sypko 80g (GLU PSZ), kociołek drobiowy z warzywami 100 ml (SEL,GLU PSZ), surówka z ogórka kiszonego 50g Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200 ml (SEL) Mus warzywno-owocowy 100g
8.10
wtorek
Płatki jaglane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica 40g (JAJ), papryka czerwona 40g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Potrawka z udźca indyka z warzywami 35g/60ml (SEL,GLU PSZ,MLE), marchew z groszkiem na maśle 50g (MLE) Rosół z makaronem 200 ml (GLU PSZ,SEL) Jagodowy kisiel domowy 200 ml
9.10
środa
Herbata z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta z kurczaka i warzyw 40g (SEL,JAJ), ogórek kiszony 40g Placuszki z dyni z jogurtem waniliowym (GLU PSZ,MLE,JAJ) Zupa pejzanka (SEL) Banan
10.10
czwartek
Płatki jęczmienne na mleku (MLE, GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), ogórkowa pasta z twarogu 40g (MLE), pomidor b/skórki 40g Ryż paraboliczny z kurkumą 80g, Jeżyki wieprzowe w sosie pomidorowym (GLU PSZ,JAJ), surówka wielowarzywna 50g Zupa koperkowa 200 ml (SEL) Ciasto czekoladowe z malinami (GLU PSZ)
11.10
piątek
Kasza kukurydziana na mleku z malinami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus marchewkowy 40g, ogórek kiszony 40g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g,
Ryba w sosie śmietanowo- ziołowym 40g/50ml (RYB,GLU PSZ), brokuł gotowany 40g
Krem z dyni z batatami 200 ml (SEL) Gruszka


Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS – DIETA BEZ JAJ I MLEKA
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
01.10
wtorek
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5 g , ogórek świeży 40g, pasta z kalafiora i suszonych pomidorów 40g Risotto z warzywami i filetem z kurczaka 180g (SEL) Zupa krem z zielonego groszku b/mleka 200 ml (SEL) Smoothie banan-malina 150 ml
02.10
środa
Kasza jaglana na mleku roślinnym 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z soczewicy i warzyw 45g (SEL), pomidor b/skórki 40g Ziemniaki z koperkiem 90g, Gulasz z indyka w sosie własnym 35g/60ml (GLU PSZ),  Surówka z marchewki i jabłka b/mleka 50g Zupa ziemniaczana 200 ml (SEL,GLU PSZ) Gruszka
03.10
czwartek
Herbata miętowa z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, polędwiczki wieprzowe pieczone po prowansalsku 35g, ogórek kiszony 40g Makaron (b/jaj) z musem owocowym  180g (GLU PSZ) Krupnik z jarzynami (SEL,GLU JĘCZ) Jabłko, Chrupki kukurydziane
04.10
piątek
Kakao na mleku roślinny 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, papryka czerwona 40g, pasta drobiowo-warzywna 40g (SEL) Ziemniaki z koperkiem 90g,
pieczeń rybna b/jaj w sosie pomidorowym  35g/50ml (GLU PSZ,RYB) , surówka colesław z kukurydzą 50g
Krem z brokułów 200 ml (SEL) Wafelki owocowe hipp,
Herbata z cytryną 200 ml




Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWICZOREK
7.10
poniedziałek
Kawa inka z miodem na mleku roślinnym  200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pomidor bez skórki 40g, pasta z awokado guacamole 40g Kasza pęczak na sypko 80g (GLU PSZ), kociołek drobiowy z warzywami 100 ml (SEL,GLU PSZ), surówka z ogórka kiszonego 50g Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200 ml (SEL) Mus warzywno-owocowy 100g
8.10
wtorek
Płatki jaglane na mleku roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, papryka czerwona 40g, pasta drobiowa 30g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g, Potrawka z udźca indyka z warzywami b/mleka 35g/60ml (SEL,GLU PSZ), marchew z groszkiem z oliwą 50g Rosół z makaronem (b/jaj) 200 ml (GLU PSZ,SEL) Jagodowy kisiel domowy 200 ml
9.10
środa
Herbata z cytryną 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z kurczaka i warzyw 40g (SEL), ogórek kiszony 40g Placuszki z dyni z dodatkiem musu jabłkowego b/jaj (GLU PSZ) Zupa pejzanka (SEL) Banan
10.10
czwartek
Płatki jęczmienne na mleku roślinnym ( GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna, pomidor b/skórki 40g, pasta z fasolki szparagowej 40g Ryż paraboliczny z kurkumą 80g, Jeżyki wieprzowe b/jaj w sosie pomidorowym (GLU PSZ), surówka wielowarzywna 50g Zupa koperkowa 200 ml (SEL) Ciasto czekoladowe z malinami b/jaj i mleka (GLU PSZ)
11.10
piątek
Kasza kukurydziana na mleku roślinnym z malinami 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna, hummus marchewkowy 40g, ogórek kiszony 40g Ziemniaki gotowane z koperkiem 90g,
Ryba w sosie pomidorowym 40g/50ml (RYB,GLU PSZ), brokuł gotowany 40g
Krem z dyni z batatami 200 ml (SEL) Gruszka


Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.