Jadłospis
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
02.01 poniedziałek |
Płatki orkiszowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z twarogu i wędliny ze szczypiorem 50g |
Kaszotto jaglane z warzywami i mięsem drobiowym 180g, kompot z jagód 200ml |
Zupa ogórkowa z koperkiem 200ml | Jabłka suszone / chrupki kukurydziane |
03.01 wtorek |
Owsianka na mleku z żurawiną 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z jajek i rzodkiewki 45g, ogórek świeży 40g |
Ziemniaczane puree z kurkumą 100g, schab duszony w sosie własnym 35g/20g, fasolka szparagowa z masłem 50g, kompot wieloowocowy 200ml |
Krupnik z kaszą jęczmienną pęczak 200ml | Banan, kiwi |
04.01 środa |
Płatki kukurydziane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, humus z ciecierzycy (wyrób własny) 40g, papryka czerwona 40g |
Makaron muszelka z twarogiem śmietankowym polane musem jogurtowo-malinowym 180g, mięta z cytryną i imbirem 200ml |
Barszcz czerwony 200ml | Kalarepa, marchewka |
05.01 czwartek |
Lane kluski na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, ser żółty 20g, konfitura owocowa 10g, sałata 20g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pieczeń rybna w sosie pomidorowym 45g/30ml, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 50g, kompot truskawkowy 200ml |
Zupa jarzynowa 200ml | Mandarynka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 09.01-13.01.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
09.01 poniedziałek |
Kawa inka z miodem 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twarożek ze szczypiorkiem 45g, pomidor bez skórki 40g |
Kasza bulgur na sypko 80g, gulasz wołowy w sosie własnym 35g/50ml, surówka z ogórka kiszonego 50g kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Zupa pejzanka 200ml |
Gruszka |
10.01 wtorek |
Kasza jaglana na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, ser żółty 15g, pół jajka, ogórek świeży 30g |
Puree ziemniaczane 90g, potrawka z kurczaka z warzywami 35g/40ml, marchewka z groszkiem na maśle 50g kompot truskawkowy 200ml |
Rosół z makaronem 200ml |
Jabłko zapiekane z cynamonem i śliwką suszoną |
11.01 środa |
Płatki ryżowe na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta jajeczna z awokado 45g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, filet z indyka panierowany 50g, mizeria z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną 50g, Mięta z cytryną 200ml |
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami 200ml | Mandarynka |
12.01 czwartek |
Herbata z imbirem 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, parówka z szynki 50g, ketchup, ogórek kiszony 40g |
Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym z bazylią i suszonymi pomidorami 180g, kisiel wiśniowy 200ml |
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200ml | Banan |
13.01 piątek |
Kasza kukurydziana z jagodami 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, jajecznica na parze ze szczypiorem 50g, kalarepa 30g |
Puree ziemniaczane 90g, ryba w sosie greckim 40g/ 80g Kompot wieloowocowy 200ml |
Krem z dyni z batatami 200ml |
Ciastka owsiane z daktylami (własny wypiek), herbata owocowa 200ml |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 16.01-20.01.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
16.01 poniedziałek |
Kasza manna na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, ser żółty 15g, wędlina 15g, pomidor bez skórki 50g |
Ryż basmati 75g, udziec z indyka w sosie własnym 35g/60ml, brokuł na parze z masłem 50g kompot truskawkowy 200ml |
Zupa ziemniaczana z zacierką 200ml |
Mus owocowy 100ml |
17.01 wtorek |
Herbata miętowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta jajeczna z rzodkiewką 30g , papryka kolorowa 40g, |
Pierogi leniwe polane sosem malinowym na ciepło 180g/30ml kompot gruszkowy 200ml |
Zupa gulaszowa 200ml |
Banan, mandarynka 100g |
18.01 środa |
Owsianka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z łososia z jarzynami i szczypiorkiem 50g ogórek 30g |
Kasza gryczana na sypko 75 g, kotlet włoski w sosie pomidorowym 30g/60ml, buraczki z jabłkiem i oliwą 50g kompot wieloowocowy 200ml |
Krem ze szpinaku 200ml | Chałka drożdżowa z masłem i konfiturą niskosłodzoną 30g/5/g/10g |
19.01 czwartek |
Płatki jaglane na mleku z żurawiną 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg śmietankowy ze szczypiorem 50g, papryka 30g, |
Puree ziemniaczane 100g, polędwica drobiowa pod pierzynką z marchewki 35g/20g, surówka z selera, jabłka z brzoskwinią 50g kompot jagodowy 200ml |
Pomidorowa z ryżem 200ml |
Pomarańcza |
20.01 piątek |
Kakao na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z soczewicy i warzyw 50g, ogórek kiszony 40g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, pulpet rybny z porem w sosie ziołowym 40g/30ml surówka z kapusty czerwonej z rodzynkami 50g, kompot wiśniowy 200ml |
Krupnik z kaszą jaglaną 200ml |
Banan |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 23.01-27.01.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
23.01 poniedziałek |
Makaron gwiazdki na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta jajeczna z koperkiem 45g, ogórek świeży 40g |
Kasza jęczmienna 75g, kociołek rozgrzewający z ciecierzycą, imbirem i kurkumą 100g, kompot wieloowocowy 200ml |
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200ml | Smoothie owocowe |
24.01 wtorek |
Kawa inka na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, wędlina 15g, pół jajka, sałata |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pulpet cielęcy w sosie paprykowym 40g/60ml, surówka z marchewki i kukurydzy ze śmietaną 50g, kompot truskawkowy 200ml |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kminkiem 200ml | Banan |
25.01 środa |
Kasza kuskus na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg brzoskwiniowy 45g |
Ziemniaki z koperkiem 90g budyń mięsno-warzywny w sosie pomidorowym 120g/50ml ogórek kiszony 50g, kompot jagodowy 200ml |
Żurek z jajkiem 200ml | Gruszka |
26.01 czwartek |
Herbata owocowa 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, schab pieczony w ziołach 45g, pomidor 40g |
Ryż zapiekany z musem jabłkowym 180g, sos jogurtowy z wanilią 30ml, cytrynada z miodem i imbirem 200ml |
Barszcz ukraiński 200ml | Kalarepa, marchewka |
27.01 piątek |
Płatki kukurydziane na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, pasta z pieczonej marchewki i papryki 40g, ogórek 20g |
Penne z kurczakiem i brokułami na śmietanie 180g, kompot z czarnej porzeczki 200ml |
Zupa rybna 200ml | Melon, chrupki kukurydziane |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Jadłospis 30.01-31.01.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
30.01 poniedziałek |
Herbata ziołowa 200ml pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, jajecznica na parze ze szczypiorkiem 60g, pomidor bez skórki 40g |
Łazanki ze słodkiej i kiszonej kapusty z mięsem 180g kompot truskawkowy 200ml |
Zupa jarzynowa 200ml | Wafelek ryżowo- owocowy |
31.01 wtorek |
Kasza kukurydziana na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75g/5g, twaróg z czosnkiem i ogórkiem 45g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, kotlet mielony drobiowy w sosie koperkowym 45g/40ml, buraczki na ciepło 50g, kompot wieloowocowy 200ml |
Zupa wiedeńska 200ml | Gruszka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).